Søg
Close this search box.

Digitale trivselspakker

Især i de første leveår har børn et stort søvnbehov, og utilstrækkelig søvn kan have negative konsekvenser for både vækst, stressniveau, immunforsvar og koncentrations- og indlæringsevne.  Det samme gør sig gældende for større børn og teenagere, hvor søvnmangel kan gå ud over deres faglige formåen i skolen såvel som deres mentale trivsel og humør. Formålet med søvn er, at give barnet en vigtig ro, som giver kroppen og sindet hvile, mens hjernen bearbejder dagens mange indtryk og genopbygger kroppen. 


Hvis dit barn sover dårligt eller for lidt, kan barnet ophobe stresshormoner i kroppen. Stresshormoner gør det ekstra svært, at falde i søvn eller blive træt. Derudover er hormonerne også med til, at sænke barnets immunforsvar, som beskytter mod sygdomme. 


Vi lagrer bedre informationer i vores hjerne, når vi er veludhvilet – det samme gælder for børn. Både motorisk, følelsesmæssigt og sociale kompetencer bliver bedre gemt i hjernen, hvis barnet får en god nats søvn. Det betyder, at barnet derved har lettere ved at lære nye kompetencer og generelt udvikle sig. 





God søvn har også indvirkning på energiniveauet og humøret. Du vil derfor kunne opleve humørsvingninger og en større grad af sensitivitet, hvis dit barn ikke får dækket sit søvnbehov (både kvalitet og kvantitet).


Når vi taler søvn, er det vigtigt at se på hjernebølgerne. Hjernebølger er synkroniserede elektriske pulse fra massevis af neuroner(nerveceller), der kommunikerer med hinanden. Hjernebølger deles i båndbredde for at beskrive deres funktion, men de kan bedst forstås som forskellige bevidsthedsniveauer. De går fra langsom, larmende/højt til hurtig, subtil (diskret) og kompleks. Det spændende er, at du nemt og ubesværet kan få din hjerne til, at svinge inden for specifikke hjernebølger frekvenser der for eksempel hænger sammen med dyb afslapning og indre ro, koncentration, følelsen af glæde og meget mere. Når det sker, vil hjernen naturligt frigive sunde doser af helbredende hormoner og gavnlige neurotransmitter. 


Hjernebølgerne inddeles i kategorier afhængig af frekvensen. I forbindelse med neurofeedback, er det især hastigheden/frekvensen af disse svingninger, vi interesserer os for. Netop fordelingen af hurtige og langsomme bølger afgør personens sindstilstand. 


Deltabølger (0-4 Hz): svinger langsomt og er dominerende under dyb søvn.

Thetabølger (4-8 Hz): er relateret til drømme, dyb meditation, kreativitet og følelser.

Alpha (8-12 Hz): er hjernens hvile- og tomgangs bølger. Alpha er fremherskende ved let meditation.

Betabølger (12-40 Hz): afspejler den udadvendte opmærksomhed og tankeaktivitet.

Gammabølger (40-100 Hz): optræder ved kognitive processer og indlæring.


Hjernebølger – BrainBalance – Neurofeedback


Scroll to Top

Hent Cosmo Child

Tilmeld dig vores nyhedsbrev